BMW i5 Forum banner

Wycieraczka - światło kałuży

9K views 30 replies 11 participants last post by  chadted  
#1 ·
Czy ktoś wie, czy i5 ma oświetlenie podłogowe „welcome mat” jak i4? Nie widzę tego w specyfikacjach, co jest naprawdę do bani.

#10 ·
Sprawdziłem u mojego dealera, używając mojego numeru VIN, kierownik części mówi, że nic nie jest dostępne dla i5 w zakresie projektora pod drzwiami lub slajdów, czyli tych rzeczy, które wyświetlają logo lub wiadomości, jak w serii ICE 2 i 3. Myślę, że skonfigurowali "Ścieżkę światła" (te zakrzywione linie, które wychodzą, a następnie biegną równolegle do boku samochodu), a potem zakończyli. Trochę szkoda, trochę zazdroszczę Audi mojej żony i jego "pierścieni" wyświetlanych na ziemi. Ścieżka światła jest jednak praktyczna, nie trzeba otwierać drzwi, aby ją mieć i jest w rzeczywistości bardziej użyteczna niż pojedyncze logo pod otwartymi drzwiami - szkoda, że nie możemy mieć obu!

#11 ·
Sprawdziłem u mojego dealera, używając mojego numeru VIN, kierownik części mówi, że nic nie jest dostępne dla i5 w zakresie projektora pod drzwiami lub slajdów, czyli tych rzeczy, które wyświetlają loga lub wiadomości, jak w serii ICE 2 i 3. Myślę, że skonfigurowali "Ścieżkę świetlną" (te zakrzywione linie, które wychodzą na zewnątrz, a następnie biegną równolegle do boku samochodu), a potem skończyli. Trochę do bani, trochę zazdroszczę Audi mojej żony i jego "pierścieni" wyświetlanych na ziemi. Ścieżka świetlna jest jednak praktyczna, nie trzeba otwierać drzwi, żeby ją mieć, i jest w zasadzie bardziej przydatna niż pojedyncze logo pod otwartymi drzwiami - szkoda, że nie możemy mieć obu!
Tak, mój Jaguar miał logo skaczącego kota i napis Jaguar w okręgu. Dostajemy paski projekcyjne. Te z rynku wtórnego nie są jeszcze dostępne dla G60. Nie jestem pewien, czy są kompatybilne z jakimkolwiek innym modelem, ale nie powinno to zająć dużo czasu, zanim się pojawią.

#12 ·
Właśnie odebrałem samochód od dealera. Żaden wzór oświetlenia dywanu nie jest dostępny dla mojego i5. Dostaję tylko stałe światło, jak myślę. Początkowo wszyscy mówili, że tak, powinno być standardowo z liniami, ale najwyraźniej nie. Albo nie mogli tego rozgryźć. Nie mogli mi nawet zaoferować innych żarówek ani sposobu zapłaty za nie.

#13 ·
Wracałem właśnie samochód od dealera. Żaden wzór oświetlenia dywanu nie jest dostępny dla mojego i5. Dostaję tylko stałe światło, myślę. Początkowo wszyscy mówili, że tak, powinno być standardowo z liniami, ale najwyraźniej nie. Albo nie mogli tego rozgryźć. Nie mogli mi nawet zaoferować innych żarówek ani sposobu zapłaty za nie.
To dziwne. Mój ma linie.

#14 ·
Być może jest zawarte w pakiecie.
Nasz nie ma świateł. Dealer chciał zatrzymać samochód, wskazując, że być może aktualizacja oprogramowania załatwi sprawę. Lub jeśli potrzebne byłyby części, zamówiliby je.
Cóż, dzisiaj usłyszeliśmy od nich, że jest zawarte w 50-dolarowym pokazie świateł, który można zamówić w App Store. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy nie, ale spróbuję (i otrzymam zwrot pieniędzy, jeśli nie zadziała).
Dobrze byłoby wiedzieć od kogoś, kto to ma, czy samochód ma jakieś dodatki, takie jak "podświetlany grill" lub pakiet M.
Być może te samochody mają to w standardzie.

#15 ·
Być może jest zawarte w pakiecie.
Nasz nie ma świateł. Dealer chciał zatrzymać samochód, sugerując, że aktualizacja oprogramowania może to załatwić. Lub jeśli potrzebne byłyby części, zamówiliby części.
Cóż, dzisiaj usłyszeliśmy od nich, że jest zawarte w 50-dolarowym pokazie świetlnym, który można zamówić w App Store. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy nie, ale spróbuję (i otrzymam zwrot pieniędzy, jeśli to nie zadziała).
Dobrze byłoby wiedzieć od kogoś, kto to ma, czy samochód ma jakieś dodatki, takie jak "podświetlana osłona chłodnicy" lub pakiet M.
Być może te samochody mają to w standardzie.
Mam światła w kałużach, ale mam też podświetlaną osłonę chłodnicy, pakiet M i światła powitalne. Myślę jednak, że początkowo nie miałem świateł w kałużach, więc może to był pakiet świateł powitalnych.

#16 ·
@RainerM, Myślę, że jest to standard w i5, chociaż kupiłem mojego i5M60 z pakietem Premium, ale opis pakietu Premium w konfiguratorze nie wspomina o tej funkcji. Sugeruję, abyś sprawdził, czy Twój samochód ma dużą, plastikową szczelinę po obu stronach, poniżej przednich drzwi, w następujący sposób:
Image

Jeśli spojrzysz w tę szczelinę w kierunku przodu samochodu, po początkowym odblokowaniu samochodu powinieneś zobaczyć światło na końcu. Myślę, że to soczewka nad nią robi motyw świetlnego dywanu, widać kropki na soczewce:
Image

#17 ·
Witaj minhcatx,
Mamy białe światło, tylko bez dywanu. Lol.
Samochód ma pakiet premium, ale jak już wspomniano, nigdzie nie ma odniesienia do tego, czy i jaki pakiet zawierałby dywan.
Po prostu idę i wydaję 50 dolców, żeby przynajmniej w garażu pasował do naszego i4M50. lol. M50 miał go od samego początku, ale z drugiej strony ma prawie wszystkie dodatki.

#19 ·
Cóż, mamy teraz samochód w naszym garażu. Pójdę sprawdzić, czy jest jakiś filtr z przodu, czy nie. Technicznie filtr można by było wsuwać i wysuwać, sterowany programowo. Widziałem zdjęcia i5 pokazujące linie jak w naszym I 4 M50. A potem jest zdjęcie I5 w App Store i to pokazuje inny wzór światła. Być może jest więcej filtrów i można je zmieniać w zależności od ustawień? W każdym razie, zamierzam to kupić i wtedy będziemy na pewno wiedzieć. Cieszę się, że mogę wziąć jeden dla zespołu I5. Lol Bądź na bieżąco.

#21 ·
No to jedziemy, żadnych linii na podłodze.
Próbowałem dzisiaj w garażu i wciąż jest to zwykłe światło. Ustawienia Lightshow są w menu i wydają się działać. Nic specjalnego, nie jestem pewien, czy jest to warte pieniędzy. W każdym razie, wracam do dealera i zobaczę, co mają do powiedzenia.

Kupno pokazu powitalnego nie włączy „dywanu”.
Wygląda na to, że to inna część lub czegoś brakuje.
Jak mówiłem, jestem teraz prawie w 100% pewien, że jest specjalna soczewka, która znajduje się przed światłem, widać wzór na moim zdjęciu, albo nie została zainstalowana w fabryce, albo odpadła. Proszę nalegać na zobaczenie rysunku fabrycznego i poprosić dealera o zakup i ponowną instalację tej soczewki. Proszę nie wahać się eskalować sprawy do BMW USA. To jest tak oczywista wada produkcyjna.

#22 ·
Dostałem odpowiedź od zespołu BMW. Po pewnych rozmowach.

Dziękujemy za kontakt z zespołem BMW i. Doceniam Państwa zapytanie dotyczące Państwa modelu 2024 i5 eDrive40 Sedan.

Welcome Light Carpet (statyczny jako część wyposażenia standardowego) i dynamiczny Welcome Light Carpet jako część opcji "BMW Iconic Glow exterior package" w Państwa BMW i5 ułatwiają Państwu wsiadanie i wysiadanie z pojazdu. Dynamiczny Welcome Light Carpet wyświetla nastrojową, dynamiczną grafikę świetlną na podłożu w obszarze wejścia po obu stronach za pomocą źródeł światła w progach bocznych."

Wygląda więc na to, że light carpet jest zawarty tylko w "BMW iconic Glow exterior package".
Nie jestem pewien, dlaczego dealerzy mieliby o tym nie wiedzieć i zamiast tego mówić nam, żebyśmy kupili light show.
W każdym razie, dwa razy pytałem również o to, jak ubiegać się o zwrot 50 dolarów, ponieważ nie jest to to, co reklamują (App Store dla light show pokazuje linie na podłodze i nic więcej, mimo że zmienia tylko wzór reflektorów). Rozumiem, że dealer myślał, że light show musi być sposobem na jego uzyskanie.
Z drugiej strony, dealer powinien również zobaczyć w katalogu części, że istnieją dwie różne części (lub numer części soczewki).
W każdym razie, zobaczmy, co BMW odpowie w sprawie zwrotu.
Przynajmniej teraz lepiej znamy tajemnicę, że niektórzy ją mają, a inni nie.
O ile ktoś bez pakietu iconic glow nie ma tych linii.

#23 ·
Otrzymałem odpowiedź od zespołu BMW. Po pewnych rozmowach.

Dziękujemy za kontakt z zespołem BMW i. Doceniam Twoje zapytanie dotyczące Twojego modelu i5 eDrive40 Sedan z 2024 roku.

Welcome Light Carpet (statyczny jako część standardowego wyposażenia) i dynamiczny Welcome Light Carpet jako część opcji "BMW Iconic Glow exterior package'' w Twoim BMW i5 ułatwiają wsiadanie i wysiadanie z pojazdu. Dynamiczny Welcome Light Carpet wyświetla na ziemi w obszarze wejścia po obu stronach dynamiczną grafikę świetlną za pomocą źródeł światła w progach bocznych."

Wygląda więc na to, że dywan świetlny jest zawarty tylko w „BMW iconic Glow exterior package”.
Nie jestem pewien, dlaczego dealerzy mieliby o tym nie wiedzieć i zamiast tego mówić nam, żebyśmy kupili pokaz świetlny.
W każdym razie, dwa razy pytałem również, jak ubiegać się o zwrot 50 dolarów, ponieważ nie jest to to, co jest reklamowane (App Store dla pokazu świetlnego pokazuje linie na podłodze i nic więcej, mimo że zmienia tylko wzór reflektorów). Rozumiem, że dealer myślał, że pokaz świetlny musi być sposobem na jego uzyskanie.
z drugiej strony dealer powinien również zobaczyć w katalogu części, że istnieją dwie różne części (lub numer części soczewki).
W każdym razie, zobaczmy, co BMW odpowie w sprawie zwrotu.
Przynajmniej teraz lepiej znamy tajemnicę, że niektórzy ją mają, a inni nie.
chyba że ktoś bez pakietu iconic glow ma te linie.
Tajemnica została rozwiązana. Kiedy budujesz na stronie BMW, powinni stwierdzić, że pakiet iconic glow zawiera wzór powitalnego światła, a nie tylko pierścień wokół przedniego grilla.

#25 ·
Kolejna aktualizacja.
Kiedy w tym tygodniu pojawiła się aktualizacja OTA, pojawiła się również informacja, że pokaz powitalnego światła jest wyłączony.
lol.
Myślę, że to uczciwe, że BMW to zabiera, ponieważ zwrócili pieniądze. lol.
Salon samochodowy oczywiście nie mógł być mniej zainteresowany.
Więc nasze dwa BMW trafią do innego dealera w celu serwisowania.

#27 · (Edited)
Również się temu przyglądałem i niestety wygląda na to, że i5 nie jest wyposażony w oświetlenie podłogowe w stylu "witającej maty" jak i4. Zgadzam się - to trochę do bani, zwłaszcza że ta funkcja dodaje miłego akcentu luksusu. Miałem nadzieję, że będzie to standard w całej gamie, ale wygląda na to, że BMW zdecydowało się pominąć to w i5. Być może uda się dodać oświetlenie drzwi BMW z rynku wtórnego, ale nie będzie to do końca to samo, co światła montowane fabrycznie.